Egypten 2008

Egypten 2008

Semesterbloggen

Första veckan bor vi i Luxor, med besök i konungarnas dal mm. mm. Länk till hotellet. Andra veckan är det bad i Röda havet hela veckan. Ev. endagstur till Kairo och pyramiderna. Länk till hotellet.

Våra erfarenheter...

ReseguidenPosted by Tomas Liljeholm Sat, November 08, 2008 21:51:46

Läste en artikel i Aftonbladet efter hemkomsten från Egypten. Handlade om Hurghada. Skitigt och otrevligt... Men billigare är t.ex. Teneriffa...

Jo nog är det skitigt. Och det mesta ser ut som en byggarbetsplats. Och rent av otrevliga försäljare. Varför ska man gå in i varenda affär när 95% av dessa säljer samma saker? Ska skriva ner lite tips och råd här nedan. Först mina betyg:
Väder: +++++ (Snacka om solgaranti. 100%)
Röda havet: +++++ (Glasklart vatten)
Sevärdheter i Luxor: +++++
Sevärdheter i Hurghada: - (Förutom havet då...)
Bowling:) : ++
Egyptier allmänt: -
Egyptier Guider: +++ & +++++
Hotellpersonal: +++++

SVT reportage

VALUTA: Många bud om vilken valuta man skulle ha. Vi hade både Dollar, Euro och lite Pund med oss efter tips från växlingskontoret. Slutade med att vi växlade om allt till Pund. Utflykter och hotellens serviceprislista på massage, hårklippning var ofta i Dollar och man kunde betala med Euro överallt. Men det var enklast att hålla sig till en valuta, och vi valde då Pund. Prislistan på menyerna var alltid i pund. Man kan även betala med kort. Till och med ute i ingenstans och man förklarade att man inte hade lösa pengar, "No problem! You can pay with card..." smiley

TAXI: BESTÄM ETT PRIS INNAN NI SÄTTER ER I TAXIN! Ena gången kan "No problem" betyda just No problem. Nästa gång åker man på en riktig blåsning och det blir besvärligt att ta sig ur diskutionen. Fick höra att det var billigare att åka på taxameter. Men det vågade vi inte testa. I Hurghada var det 10 pund inom ett område. Till nästa område, 20 pund. Och från ena änden av stan till andra (3 områden) blev det 30 pund. Alltså MAX 30 pund för en resa. Själv höll jag på att bli blåst på 100 pund p.g.a. "No problem" när vi klev i. Fick tillslut tillbaka 50 pund smiley JO! Och alla taxibilar tutar för att tala om att dom finns till din tjänst. Det är bara det att 8 av 10 bilar är just taxi. Så det blir ett himla tutande. Och ofta så åker dom in bredvid er och frågar om ni ska åka. Blir ganska tjatigt i längden.

FÖRSÄLJARE: Titta inte ens på dom. Försäljarna i Hurghada kunde bli griniga när man bara nonchalerade dem. Men hellre det än hamna i diskutioner med varenda en. Och gå inte på blåsningen: Var kommer ni ifrån? - Sverige! Åhhh.. Jag har/haft en svensk flickvän blablabla. Kom in får du en present! Nu är du FAST! Nu får du svårt att ta dig ur. Vi lyckades t.o.m bli bjudna på Te. Och helt plötsligt var vi tvugna att köpa en papyrustavla för 2000 pund. Men va f-n! Oscar skulle bara få en present!!!! NEJ! Vi köpte inget. Men försäljaren blev rent av hysterisk.

PRUTA: Minst halva priset. Papyrustavlan här ovan för 2000 pund bjöd vi 300 för, för att försöka bli utkastade. Han blev än mer förbannad så vi reste bara på oss och skulle gå. Då skulle 2000:- tavlan gå för 300:- Men vi hade tröttnat och gick.

RÖDA HAVET: SNORKEL ett måste! Otroligt klart vatten med mycket fisk. SKOR ett annat måste. Fanns att köpa speciella badskor. Korallerna är vassa och finns nästan överallt. Speciellt när man tror att det inte finns = AJ!!! Foppatofflor dög oxå bra. UNDERVATTENSKAMERA fanns att köpa. När vi tittade på papperskopiorna så trodde vi att vi misslyckats totalt med fotograferingen. Men när vi tittade på CD skivan så blev vi glatt överraskade. Men det är svårt! Man ska vara nära och stilla. Svårt med rörliga mål i vågigt hav.

DRICKS: Vid alla sevärdheter som tempel och gravar så springer det runt en massa "pjamas" människor och är hjälpsamma. Akta huvudet, akta kanten mm.mm. Och sedan ska dom ha "money". Ett pund verkade duga. Varför man nu ska ge dricks för varenda liten grej??? Ett pund för toalettbesök är dock oftast ett måste.

DRICKS 2: På resturanger så ingick oftast dricks och andra taxor. Men ändå skulle man enligt en guidebok ge ca 5% i dricks. Det blev lite si och så med det. Men på en fin resturang med bra mat och service gjorde man som hemma. La dit lite extra. Ingår inte dricks så skulle man enligt guiden ge 10% i dricks.

KAMERA: Och ang. dricks. Ge INTE kameran till en "pjamas" man för att han ska fotografera hela familjen. Finns risk att du inte får tillbaka kameran innan fotografen fått sin "belöning".

TRAFIK: Hur i helvete får dom sina körkort? Flerfiliga vägar men det är bara som det ser ut. Man kör precis hur som helt. Och tutan används febrilt.


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.